tirsdag 11. november 2008

En bøtte lapskaus

Da jeg begynte å lage mat, var det ikke norsk husmannskost som stod på menyen. Det tok flere år før jeg var modig nok til å prøve kjøttkakene og fårikålen (mammas er jo de beste, hva er poenget med å konkurrere med det?). En kveld for et par år siden, fikk jeg det for med at lapskaus må være nokså trygt. Jeg åpnet nybegynnerkokeboka mi «Fra boller til burritos» og hoppet. Det gikk merkverdig bra. Dagen etter tok jeg den største kjelen vi har, og laget enda mer. Dette har blitt en høsttradisjon. Selv om det er meningen at det skal fryses og fordeles over flere dager, klarer alltid Far i huset og jeg å sette kjelen til livs på en eller to dager.

Kjøtt/pølser - i år brukte jeg svin og kalkunkjøttpølser. Ta så mye du vil - hos oss forsvinner alltid kjøttet raskt fra kjelen hvis Far i huset får slippe til.
poteter
gulrøtter
kålrot
sellerirot
purre
buljong - hos meg går det i kjøttsmakvarianten og vann
salt og pepper

Skrell og skjær grønnsakene i terninger. Brun kjøttet litt i den store gryta. Fyll på med grønt. Fyll på buljong til grønnsakene og kjøttet er nesten dekket. Kok opp og la småkoke til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper.

Bilder fra http://www.frukt.no/, http://sugarmtnfarm.com/ og privat

Ingen kommentarer: