Det trenger ikke være så komplisert. Helt fra husmorens barndom har fiskegrateng vært en favoritt, men det har kommet fra frossenform i butikken. I studenttida var det en kjærkommen middag innenfor budsjettet (den billigste kostet 10 kroner på Rema 1000!), og forsatt har det vært en lettvint løsning for oss som spiser middag alene innimellom. Det har vist seg at å lage det fra bunnen ikke er noen stor sak - det er nydelig kosemat for en helt vanlig mandag.3-dl fisk uten skinn eller ben (kokt eller rå. Steketid justeres)
1 1/2 dl ukokt makaroni
1 sjalottløk
Gratengsaus:
2 ss smør
3 ss hvetemel
3 eggeplommer
3 eggehviter
3 dl melk
Salt og pepper
Valgfri urt
Chili
Muskatnøtt
Strøkavring eller andre tørre smuler
Parmesan
Hvis du bruker rå fisk trenger du 1 ss ekstra mel i sausen og må steke den 6-8 minutter lenger. Rå fisk tilsettes direkte i den hvite sausen som beskrevet.
Sett ovnen på 200 grader. Kok makaroni og finhakk sjalottløken. Smelt smøret i en kjele/dyp panne og rør inn melet. Spe på med melk og kok opp under omrøring. Smak til med salt og krydder (ikke urten og chili, rør inn dette til sist). Avkjøl sausen litt og rør inn eggeplommer fisk og makaroni. Stivpisk eggehvitene og vend de forsiktig inn i sausen. Samtidig kan du røre inn urt og chili. Fyll gratengen i en godt smurt form. Bland strøkavringen med litt revet parmesan og tryss på toppen. Stek på nederste rille i 40-50 minutter - gratengen skal være stivnet helt igjennom. Server med råkost, poteter eller begge deler til. Nam!

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar