Da vi fikk gavekort på Glassmagasinet i bryllupsgave, kjøpte vi kjøttkvern med pølsestapper. Sånt blir det julepølser av! Ikke noe medistergreier her i gården - her skal det bli ordentlig vestlandsk mørpølse. Ideelt sett burde vi hatt hjortekjøtt - men vi bor i tigerstaden og tar det slaktern tilbyr:
Oksekjøtt ca 1/3
Svinekjøtt ca 2/3
Spekk - be slakteren anbefale en mengde i forhold til kjøttet
Tarm - vi kjøpte tre meter, men brukte bare halvparten. Resten la vi i fryseren. Det kommer an på tykkelsen hvor mye du bruker!
Løk 1 stk, finhakket
Krydder etter smak:
Allehånde - malt
Ingefær - malt
Nellik - malt
Muskatnøtt - revet
Salt
Sukker 2 ts
Pepper
Liquid smoke -bittelite, den er dominerende!
Kjøttkraft ca 5 dl
Potetmel ca 150 g
Legg tarmen i litt vann. Mal alt kjøtt, spekk og løk gjennom kjøttkvernen en til to ganger, avhengig av hvor grove du vil ha pølsene. Varm kraften og rør inn krydder og potetmel i kraften. Tilsette gradvis blandingen i kjøttet. Lag smaksprøver fortløpende til du er fornøyd. Sett pølseverktøyet på maskinen og tre tarmen på helt inn. Det kan være lurt å ha litt salt på fingrene når du gjør dette - da glir den lettere. Lag knute på tuppen. Stapp kjøtt ned i maskinen - her bør man være to! En må stappe mens den andre passer på at pølsene blir gjevne og fri for luft - her er Far i huset og jeg et upåklagelig team:-) Snurr pølsa når du syns den er lang nok, og fortsett til det er tomt for tarm, kjøtt eller begge deler. Legg pølsene i en balje eller kjele med lokk i et par dager før du fryser, gir bort eller spiser dem. Vær stolt av deg selv - du har laget hjemmelagde pølser!

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar